Op deze pagina vindt je een greep uit de collectie van databanken, waarop Zuyd een licentie heeft. Ook worden enkele databanken genoemd, die vrij toegankelijk zijn (Open Access). Voor een algemeen overzicht van alle databanken, waarop Zuyd een licentie heeft, benader je via de homepage van de website van Zuyd Bibliotheek de Databanken A-Z. Voor een overzicht van de databanken, die geschikt zijn voor de zorg, kun je in dit overzicht filteren op het domein Gezondheidszorg | Health Care.
Een databank is een verzameling van bronnen, soms full-text en soms enkel met de bibliografische en verwijzende beschrijvingen. Elke databank heeft specifieke zoekmogelijkheden.
Hieronder een overzicht van databanken gericht op gezondheidszorg.
--------------------------------------------------------------------------------
CINAHL is een databank met een indexering van de beste verpleegkundige en paramedische literatuur. De databank omvat een breed scala aan onderwerpen. De Dover Library ontwikkelde een video over CINAHL Evidence Based Care Sheets.
Raadpleeg de LibGuide CINAHL voor een uitgebreide uitleg over deze databank (of bekijk de InfoClip hieronder).
--------------------------------------------------------------------------------
ClinicalTrials is een databank klinische studies die wereldwijd worden uitgevoerd.
--------------------------------------------------------------------------------
Cochrane Library is een verzameling van databanken met bronnen van hoge kwaliteit voor de besluitvorming in de gezondheidszorg.
Raadpleeg de LibGuide Cochrane Library voor een uitgebreide uitleg over deze databank.
--------------------------------------------------------------------------------
Embase is een databank voor medische literatuur. Met Emtree indexering van full-text content en speciale zoektermen vind je alle relevante en actuele resultaten.
Raadpleeg de LibGuide Embase voor een uitgebreide uitleg over deze databank.
--------------------------------------------------------------------------------
EvidenceHunt is een zoekmachine waarmee je (met behulp van AI) PubMed kunt doorzoeken.
--------------------------------------------------------------------------------
Meetinstrumenten in de zorg is een databank met een overzicht van meer dan 400 vragenlijsten (PROMs), observatie- en performancetesten voor gebruik in de gezondheidszorg.
--------------------------------------------------------------------------------
NAZ (Nederlandse Artikelendatabank voor de Zorg) is een database met Nederlandstalige artikelen uit meer dan 200 tijdschriften uit de zorg.
--------------------------------------------------------------------------------
PubMed is een databank met biomedische en biowetenschappelijke literatuur.
Raadpleeg de LibGuide PubMed voor een uitgebreide uitleg over deze databank (of bekijk de InfoClips hieronder).
--------------------------------------------------------------------------------
Santeon is een databank met samenvattingen van verpleegkundige en paramedische onderzoeksdocumenten, gerangschikt op titel en samenvatting, specialisme en documenttype.
--------------------------------------------------------------------------------
SpingerLink (Zorgprofessional) is een platform dat toegang geeft tot de collectie Nederlandstalige E-journals en E-boeken van uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum.
Raadpleeg de InfoClip hieronder voor een uitgebreide uitleg over deze databank.
--------------------------------------------------------------------------------
Trip Medical Database is een klinische zoekmachine ontworpen om gebruikers in staat te stellen snel en gemakkelijk hoogwaardige bronnen te vinden en te gebruiken ter ondersteuning van hun praktijk en/of zorg.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot
Hieronder een overzicht van databanken gericht op anatomie.
--------------------------------------------------------------------------------
Anatomy.tv van Primal Pictures is een online educatieve databank, waarbij de menselijke anatomie in 3D kan worden bekeken.
Deze databank bestaat uit vijf onderdelen:
--------------------------------------------------------------------------------
AnatomyTOOL (Anatomy Topic Oriented Open Learning) is een platform voor het leren en onderwijzen van anatomie dat open, op kwaliteit beoordeeld, anatomisch lesmateriaal en hulpmiddelen biedt.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot
Hieronder een overzicht van de overige wetenschappelijke databanken, waar Zuyd Bibliotheek een licentie op heeft.
--------------------------------------------------------------------------------
Academic Search Ultimate is een databank met full-text academische journals, die de belangrijkste gebieden van academisch onderzoek bestrijken.
--------------------------------------------------------------------------------
Nexis Uni is een databank die toegang geeft tot full-text versie van artikelen uit diverse Nederlandse en internationale kranten en andere nieuwsbronnen.
--------------------------------------------------------------------------------
OECD iLibrary is een databank van de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) met door hun uitgegeven boeken, papers, podcasts en statistieken.
--------------------------------------------------------------------------------
Sage Journals is een databank die toegang geeft tot tijdschriften en artikelen die zijn gepubliceerd door uitgeverij Sage Publishing.
--------------------------------------------------------------------------------
ScienceDirect is een databank met full-text wetenschappelijke publicaties op het gebied van techniek en gezondheidszorg.
--------------------------------------------------------------------------------
Taylor & Francis Online is een platform dat toegang geeft tot alle tijdschriften gepubliceerd door uitgeverij Taylor & Francis en Routledge.
--------------------------------------------------------------------------------
Web of Science is een databank met onderzoeksliteratuur gekoppeld aan een streng geselecteerde kern van tijdschriften.
--------------------------------------------------------------------------------
Wiley Online Library is een databank met 's werelds breedste en diepste multidisciplinaire verzameling van bronnen op het gebied van biowetenschappen, gezondheids- en natuurwetenschappen, sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot
Hieronder een overzicht van databanken gericht op ergotherapie.
--------------------------------------------------------------------------------
EBP-Databank is een databank van de Deutscher Verband Ergotherapie e.V. (DVE) en bevat Duitse samenvattingen van studies uit de hele wereld over de doeltreffendheid, (kosten)effectiviteit en voordelen van ergotherapie en aan ergotherapie verwante interventies.
--------------------------------------------------------------------------------
OTDBASE is een in Canada gevestigde en door Canada ontwikkelde databank voor vakbladen over ergotherapie.
--------------------------------------------------------------------------------
OTseeker is een databank die snelle en eenvoudige toegang biedt tot informatie uit een breed scala aan bronnen het het gebied van ergotherapie. Klik HIER voor een handleiding om in OTseeker te zoeken.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot
Hieronder een overzicht van databanken gericht op fysiotherapie.
--------------------------------------------------------------------------------
PEDro is een gratis database met meer dan 60.000 onderzoeken, reviews en richtlijnen die fysiotherapeutische interventies evalueren. U kunt zoeken naar antwoorden op uw vragen, bladeren door het laatste onderzoek op uw interessegebied, meer te weten komen over evidence-based practice, toegang krijgen tot nuttige bronnen of meer te weten komen over deze onschatbare wereldwijde bron.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot
Hieronder een overzicht van de overige wetenschappelijke databanken, die vrij toegankelijk zijn (Open Access).
--------------------------------------------------------------------------------
BASE (Bielefeld Academic Search Engine) is een zoekmachines, speciaal voor academische bronnen op het web.
--------------------------------------------------------------------------------
Core is een databank met open access onderzoekspapers uit repositories en journals.
--------------------------------------------------------------------------------
COSMIN is een databank waarin systematische reviews van de uitkomst van meetinstrumenten worden verzameld.
--------------------------------------------------------------------------------
Delpher is een databank met miljoenen historische kranten, boeken en tijdschriften uit de collecties van bibliotheken, archieven en wetenschappelijke instellingen.
--------------------------------------------------------------------------------
DOAB (Directory of Open Access Books) is een databank voor boeken en boekuitgevers met peer-reviewed content in open access.
--------------------------------------------------------------------------------
DOAJ (Directory of Open Access Journals) is een databank met diverse open access tijdschriften van over de hele wereld.
--------------------------------------------------------------------------------
HBO Kennisbank is een databank die toegang biedt tot onderzoekspublicaties en afstudeerproducten van deelnemende hogescholen.
--------------------------------------------------------------------------------
OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) is een databank met academische boeken.
--------------------------------------------------------------------------------
OATD (Open Access Theses and Dissertations) is een databank voor het vinden van open access theses en dissertaties gepubliceerd over de hele wereld.
--------------------------------------------------------------------------------
Paperity is een databank met vrij open access journals en papers.
--------------------------------------------------------------------------------
De Richtlijnendatabase, van de Federatie Medische Specialisten, is een databank met medische richtlijnen voor de tweede lijn. Deze richtlijnen beschrijven evidence-based aanbevelingen voor de dagelijkse praktijk.
--------------------------------------------------------------------------------
Unpaywall is een databank die wetenschappelijke artikelen van uitgeverijen en repositories verzamelt.
Afbeelding is gegenereerd door Microsoft Copilot