Skip to Main Content

Ergotherapie: Home

Over deze LibGuide

Welkom op de LibGuide voor de opleiding Ergotherapie. Mijn naam is Danny Brassé en ik werk als informatieprofessional bij Zuyd Bibliotheek. In deze LibGuide vind je een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Ergotherapie. Er zijn verschillende soorten digitale bronnen: e-boeken, e-journals, databanken, zoekmachines, portals en websites. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken en e-journals met een licentie vereisen toegang met je Zuyd-account. Daarnaast hebben we als Zuyd Bibliotheek ook een fysieke locatie op Nieuw Eyckholt. Er is een mooie collectie boeken, tijdschriften en vakbladen die geleend kunnen worden. Ook is er véél ruimte om te studeren. 

Voor degenen die zich afvragen wat een informatieprofessional doet. Ik ben de contactpersoon vanuit de bibliotheek voor de opleiding Ergotherapie. Het is een ondersteunende functie, zowel voor de docenten als de studenten. Een informatieprofessional weet op welke manier je belangrijke en betrouwbare informatie kunt vinden. Ik ken veel databanken en weet hoe ze werken. Dit proberen ik in lessen over te brengen, zodat de docenten en studenten informatievaardigheid gaan beheersen. Ook kan de docent of student op individuele basis contact opnemen met de informatieprofessional. Daarnaast beheer ik als informatieprofessional de collectie, die is aangeschaft voor de opleiding Ergotherapie. Mocht je verzoeken hebben ten aanzien van die collectie dan hoor ik het graag.

Wat is ergotherapie?

Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van wat ergotherapie precies inhoudt. 

Beroepsprofiel Ergotherapeut

Het Beroepsprofiel Ergotherapeut is geschreven voor ergotherapeuten en studenten ergotherapie en is een belangrijk document om consumenten, cliëntenorganisaties, professionals van andere disciplines, onderzoekers, ziektekostenverzekeraars, organisaties voor gezondheid en welzijn, gemeenten, ministeries, potentiële opdrachtgevers en afnemers buiten zorg en welzijn te informeren over ergotherapie.

Zuyd Bibliotheek digitaal binnen handbereik, altijd en overal

Direct toegang tot FullText artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

De DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) is de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken in één keer kunt doorzoeken.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden en om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de catalogus van Zuyd Bibliotheek, de DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) en de diverse databanken waarop Zuyd een licentie heeft.

Nieuw in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Supervision for Occupational Therapy: Practical Guidance for Supervisors and Supervisees (onder redactie van Karina Dancza, Anita Volkert en Stephanie Tempest)

Dit boek is een praktische tekst die zowel supervisors als supervisanten begeleidt bij het optimaal benutten van supervisiemogelijkheden. Door verhalen uit verschillende beroepen, sectoren en delen van de wereld te verzamelen, is dit boek een praktische gids om ergotherapeuten te helpen bij het navigeren door de complexiteit van supervisie tijdens hun loopbaan. 

Plaatsingscode: 603.41 Supe 

Theorising Occupational Therapy Practice in Diverse Settings (onder redactie van Jennifer Creek, Nick Pollard en Michael Allen)

Dit boek maakt gebruik van de praktijktheorie om de voorwaarden voor de praktijk van de ergotherapie in verschillende klinische en niet-traditionele settings te onderzoeken. Met voorbeelden uit de hele wereld ontvouwen de hoofdstukken van het eerste deel praktijktheoretische perspectieven van de geschiedenis van de ergotherapie, het management van ergotherapeuten in gezondheidssystemen, professionele rollen en werkcontexten. 

Plaatsingscode: 603.41 Theo

Creek's Occupational Therapy and Mental Health (onder redactie van Wendy Bryant, Jon Fieldhouse en Nicola Plastow)

De bevordering en instandhouding van de geestelijke gezondheid blijft een belangrijke uitdaging in de wereld van vandaag. Dit boek is essentiële lectuur voor studenten en beroepsbeoefenaars in een breed scala van gezondheidsberoepen, en beschrijft de hedendaagse praktijk in de geestelijke gezondheidszorg. Deze zesde editie is volledig bijgewerkt en behoudt de helderheid en geleerdheid van de bekende ergotherapeute Jennifer Creek, terwijl nieuwe kennis in een fris perspectief wordt gepresenteerd.

Plaatsingscode: 603.51 Brya

Making Play Just Right: Unleashing the Power of Play in Occupational Therapy (van Heather Kuhaneck en Susan L. Spitzer)

De kern van dit boek is de overtuiging dat kinderergotherapie het meest effectief is wanneer het element van spel in de therapie is opgenomen. Deze tweede editie is een unieke bron die de achtergrond, geschiedenis, bewijzen en algemene kennis biedt die nodig zijn om een speelse aanpak in de kinderergotherapie toe te passen. Deze tweede editie is uitgebreid met diverse nieuwe onderwerpen, waaronder spelen op school, internationale invloeden, ouder-kind spel en nog veel meer.

Plaatsingscode: 607.56 Kuha
(Klik HIER voor het E-boek)

Grondslagen van ergotherapie (onder redactie van Margo van Hartingsveldt, Daphne Kos en Mieke le Granse)

Dit boek is de zesde druk van hét standaardwerk over ergotherapie en de professie van de ergotherapeut in Nederland en Vlaanderen. Inhoudelijk zijn alle hoofdstukken geactualiseerd en meer toegankelijk gemaakt. Ieder hoofdstuk heeft nu een basisdeel gericht op de eerstejaars student en een verdiepend deel voor ouderejaars en professionals. Daarnaast zijn er drie nieuwe hoofdstukken. Onder meer over participatie, gezondheid en welzijn, de ergotherapeut in individueel perspectief en over het Person-Evironment-Occupation (PEO-)model.

Plaatsingscode: 612.5 Gron
(Klik HIER voor het E-boek)

Therapeutic Reasoning in Occupational Therapy: How to Develop Critical Thinking for Practice (Jane Clifford O'Brien, Mary Elizabeth Patnaude en Teresa Garcia Reidy)

Dit boek maakt gebruik van praktische leeractiviteiten, werkbladen en realistische casussen om de lezer te helpen bij het klinisch redeneren en het kritisch denken onder de knie te krijgen. Geschreven door OT-experts Jane Clifford O'Brien, Mary Elizabeth Patnaude en Teressa Garcia Reidy, maakt dit "how-to" werkboek het gemakkelijker om klinisch redeneren toe te passen in verschillende praktijksituaties.

Plaatsingscode: 612.5 Obri

Willard and Spackman's Occupational Therapy (van Glen Gillen)

De bijgewerkte 14e editie van dit boek biedt een meer realistische en inclusieve focus op ergotherapie als een wereldwijde benadering voor het verbeteren van beroepsprestaties, participatie en kwaliteit van leven. Het doel is om hedendaagse studenten en clinici over de hele wereld te helpen zich te richten op het streven naar eerlijke behandeling, toegang, kansen en vooruitgang voor iedereen, terwijl er wordt gestreefd naar het identificeren en elimineren van barrières die volledige deelname in de weg staan.

Plaatsingscode: 612.5 Will

Ergovaardig: Inventarisatie en analyse (onder redactie van Karen van Barschot, Jolie Derkx, Koen van Dijk en Anoeska Nas)

Ergovaardig – Deel 1 is een van de meest complete studieboeken voor (toekomstige) ergotherapeuten en verschijnt nu in een vierde, volledig herziene druk. In deze herziening is extra aandacht voor de meest recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg, de ergotherapeutische beroepspraktijk en het onderwijs. De vaardigheden worden beschreven vanuit verschillend perspectief: cliëntgericht werken, 'evidence-based practice' en 'occupation-based' ergotherapie.

Plaatsingscode: 612.51 Ergo
(Klik HIER voor het E-boek)

Ergovaardig: Inventarisatie en analyse (onder redactie van Karen van Barschot, Jolie Derkx, Koen van Dijk en Anoeska Nas)

Ergovaardig – Deel 2 vormt samen met het eerste deel een van de meest complete studiemethodes voor (toekomstige) ergotherapeuten. In deze vierde, volledig herziene druk is extra aandacht voor de meest recente ontwikkelingen in de gezondheidszorg, de ergotherapeutische beroepspraktijk en het onderwijs. De vaardigheden worden beschreven vanuit verschillend perspectief: cliëntgericht werken, 'evidence-based practice' en 'occupation-based' ergotherapie.

Plaatsingscode: 612.51 Ergo
(Klik HIER voor het E-boek)

Occupational Wholeness for Health and Well Being: A Guide to Re-thinking and Re-planning Life (van Farzaneh Yazdani)

Dit praktische boek introduceert een nieuw, op onderzoek gebaseerd model van occupational wholeness, een manier om tevredenheid te conceptualiseren met wat iemand doet om te voldoen aan behoeften op het gebied van zijn, erbij horen en worden. Yazdani biedt een unieke combinatie van praktijk en theorie van arbeidswetenschappen en integreert arbeidswetenschappen, psychologie en sociologie met klinische ervaring in het werken met diverse groepen mensen in verschillende landen. 

Plaatsingscode: 612.51 Yazd
(Klik HIER voor het E-boek)

Nieuwe artikelen uit tijdschriften en vakbladen

Margot Cruijsen en Hanneke Brienen over leven met handbeperking

Margot Cruijsen is geboren met aan elke voet twee tenen en aan elke hand één vinger. Dat maakte de verzorging van haar baby lastig. Haar vriendin en kinderergotherapeut Hanneke Brienen kon gelukkig meedenken. Nu wil Margot evenementen organiseren voor mensen met een hand- en voetaandoening en hebben de vriendinnen tips voor de kraamtijd. 

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

Nieuw beroepsprofiel ergotherapeut online!

Wat is ergotherapie? Hoe werkt een ergotherapeut? Waar werken ergotherapeuten? Het zijn enkele vragen die in het online beroepsprofiel beantwoord worden. Het nieuwe profiel helpt de beroepsgroep om in dezelfde taal aan anderen te vertellen wat de waarde van ergotherapie is.

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

Continentiezorg op maat

Incontinentiezorg kan beter. Het zou vooral meer 'op maat' moeten. De vraag is of het gebruik van incontinentiemateriaal met sensoren kan helpen om een continentieplan op maat te maken. In deze Keuzehulp gaan we in op de voor- en nadelen van dit incontinentiemateriaal.

Lees het volledige artikel in Ergotherapie Magazine.

Schrijfproblemen bij dyslexie, een andere aanpak

Ergotherapeuten die werken met kinderen herkennen het: kinderen met schrijfproblemen die onvoldoende vooruitgang boeken. De reguliere aanpak van passende liniatuur, het juiste schrijfmateriaal en gericht oefenen werpt onvoldoende vruchten af. Voor Marika Bijl en Sophie Braam was het aanleiding om, in het kader van de kritische en kwaliteitsgerichte professional, als onderdeel van de post-hbo-opleiding kinderergotherapie, een literatuuronderzoek en kleinschalig praktijkonderzoek uit te voeren. Dit leidde tot aanbevelingen voor het helpen van kinderen met schrijfproblemen en dyslexie. Bijl en Braam zien hun onderzoek en bijbehorende aanbevelingen als uitgangspunt om samen met collega's tot een richtlijn voor kinderen met dyslexie en schrijfproblemen te komen.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Stappen richting 'echt' samen beslissen in de zorg

Het klinkt zo vanzelfsprekend: gedeelde besluitvorming of samen beslissen in de zorg. We werken immers met mensen en hebben oog voor wat onze cliënt wil kunnen (blijven) doen in het leven. Toch zijn we ons als zorgverlener niet altijd bewust van alle keuzes die we al voor de cliënt maken. Daarnaast bereidt de cliënt zich nog te vaak niet goed voor op een gesprek. Dit kan ertoe leiden dat de cliënt zorg krijgt waar hij/zij niet bewust voor heeft gekozen, of zelfs helemaal niet achter staat. In dit artikel gaan we dieper in op ervaringen vanuit de praktijk en tools om deze werkwijze te implementeren binnen je praktijk of organisatie.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

De Schrijfladder

Kinderergotherapeut Marjon van Sambeek ontwikkelde in samenwerking met Hans Stroes van Alles in Beweging 'De Schrijfladder', een lesmethode om dagelijks de fijne motoriek en andere motorische schrijfvoorwaarden te stimuleren. De methode is bedoeld voor leerlingen en leerkrachten in het reguliere en speciale basisonderwijs.

Lees het volledige artikel op Ergotherapie Magazine.

Samenwerking met de ergotherapeut

Zorg verlenen is tegenwoordig samenwerken. Regelmatig is er meer zorg nodig dan alleen lichamelijk zorg. De wijkverpleegkundige kan in dat geval als samenwerkingspartner andere zorgprofessionals inschakelen. Een van die professionals is de ergotherapeut, een expert op het gebied van ouderenzorg en het thuis blijven wonen. Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving.

Lees het volledige artikel in Nurse Academy O&T (2023, #2).
Alleen fysiek aanwezig in de bibliotheek.

Stel je vraag

► Stel je vraag aan Danny Brassé

Danny Brassé
danny.brasse@zuyd.nl
045-4006032
Informatieprofessional en Embedded Librarian ​Ergotherapie

Nieuwe zoekmachine: EvidenceHunt

Zoek je ook naar een manier om snel en efficiënt de juiste literatuur in PubMed te vinden? Probeer EvidenceHunt. Deze nieuwe zoekmachine gebruikt artificial intelligence (AI) om de databank te doorzoeken.

Hoe werkt EvidenceHunt?
Zoek eenvoudig op PopulationIntervention en Study Type en de zoekmachine voert automatisch een PICO-analyse uit op de databank. Zo kan je eenvoudig scannen of een artikel relevant is voor jouw onderzoek.

De optie 'advanced search' biedt de mogelijkheid om twee booleaanse zoekopdrachten te combineren. Zo kun je gelijktijdig en gericht zoeken op patiëntpopulatie en interventie.

Evenementenagenda

--------------------------------------------------------------

11 oktober 2023: Dag van de Revalidatiezorg in Ede

--------------------------------------------------------------

26-28 oktober 2023: 27th ENOTHE Annual Meeting in Oviedo

--------------------------------------------------------------

3 november 2023: Het Dementie congres in Ede

--------------------------------------------------------------

15-19 januari 2024: International Interprofession Week in Wenen

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek