Skip to Main Content

Ergotherapie: Beeld en Geluid

Beeld en Geluid

Op deze pagina vindt je (regels over het gebruik van) beeldmateriaal (waaronder kennisclips en korte documentaires) dat interessant is voor de opleiding Ergotherapie.

MediaPunt Zuyd

Op MediaPunt Zuyd vind je onder andere weblectures, korte kennisclips en videoproducties van Zuyd medewerkers en studenten. Op Mediapunt Zuyd zijn ook korte kennisclips van de Zuyd Bibliotheek te vinden over hoe je informatie kunt opzoeken via de online bibliotheekcatalogus, Google Scholar en meer.

Beeld en Geluid op school

Zuyd Hogeschool is geabonneerd op de databank Beeld en Geluid op school. Deze databank is de online toegang tot duizenden uren aan streaming content voor het hoger onderwijs in Nederland. De content is geselecteerd uit de archieven van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Anatomy.tv van Primal Pictures

Anatomy.tv van Primal Pictures is een online educatieve databank, waarbij de menselijke anatomie in 3D kan worden bekeken.

Deze databank bestaat uit vijf onderdelen

  • De 3D Atlas voor het opzoeken & 360° draaien van structuren, het bekijk van een laag-per-laag constructie van huid tot bot en het bekijken van equivalente MRI beelden).
  • Functional Anatomy met diverse dynamische 3D animaties over spierfuncties (welke spieren actief zijn tijdens bewegingen zoals lopen, ademen, kauwen, situps en meer).
  • Clinical Specialities met de mogelijkheid om de verschillende lichaamssystemen te kunnen bestuderen (cardiovasculair systeem, zenuwstelsel, lymfatisch systeem, orgaan systemen en meer).
  • Therapie (acupunctuur, anatomy trains, hand therapie).
  • Quizzes om je eigen kennis te testen. 

De bestaande licentie op Anatomy.tv is tijdelijk uitgebreid met een Virtual Reality add-on program en de RealTime. Deze uitbreiding maakt het gebruik van de VR-brillen binnen de databank mogelijk. Met de VR-bril heeft de gebruiker de mogelijkheid om de anatomische structuren (op een interactieve wijze) te verkennen en te bestuderen. De toegevoegde waarde hierin is dat de gebruiker minder wordt afgeleid en meer gefocust kan leren. 

Auteursrechten InformatiePunt

In het hoger onderwijs maken we steeds meer gebruik van beeldmateriaal en geluidsopnamen. Onzekerheid rond de rechten vormt echter nog steeds een drempel om dit materiaal voluit in te zetten. Wat mag je in het hoger onderwijs wel of niet doen met video (film, video- of televisieprogramma), audio (muziek, geluid) en stilstaand beeld (foto’s, plaatjes)?

Voor informatie en de vuistregels op het gebied van beeld, geluid en auteursrechten kan je terecht bij het Auteursrechten InformatiePunt van Zuyd Bibliotheek. 

Het hergebruiken van beeldmateriaal van het Internet

--------------------------------------------------------------------------------

Ben jij op zoek naar of wil jij beeldmateriaal gebruiken met toestemming voor hergebruik? Bekijk dan de LibGuide Afbeeldingen van De Hanze Bibliotheek. Deze LibGuide legt in heldere en duidelijke taal uit wat de regels van auteursrecht zijn.

--------------------------------------------------------------------------------

Er zijn websites waar je illustraties en afbeeldingen vindt die vrij zijn van auteursrecht en die je dus gratis mag gebruiken. Een voorbeeld daarvan is Pixabay.

Diverse podcasts

--------------------------------------------------------------------------------

In de podcast Ergo Rise interviewen Rianne Broere en Selena Onatli ergotherapeuten om er achter te komen wat dit beroep precies inhoudt.

Diverse korte documentaires en filmpjes

De video Celebrating AOTA's Centennial: A Historical Look at 100 Years of Occupational Therapy beschrijft enkele bepalende momenten van de ergotherapie in de afgelopen 100 jaar, waaronder culturele en wetgevende invloeden.

--------------------------------------------------------------------------------

Jonathan (8) heeft autisme, wat het voor hem moeilijk maakt om zich sociaal te conformeren. Met zijn ongeremde enthousiasme schrikt hij mensen af. Alsof dat niet genoeg is, heeft Jonathan last van overgevoeligheid voor lawaai en raakt hij overstuur bij harde en onverwachte geluiden. Het is een moeilijke tijd voor hem en zijn ouders, maar dan komt de robot KASPAR om de hoek kijken. Bekijk de documentaire Scenario's voor een normaal leven.

--------------------------------------------------------------------------------

Als ergotherapeut ondersteun je mensen die door lichamelijke of psychische klachten gewone, dagelijkse dingen niet meer kunnen. Je kijkt naar de problemen maar ook naar wat iemand nog wel kan en zoekt samen naar een oplossing. Je geeft bijvoorbeeld training in aankleden, bedenkt aangepaste schrijf- of keukenmaterialen of geeft advies over hulpmiddelen zoals een rolstoel. Je leert hoe je cliënten adviseert, traint en coacht. Goed luisteren en creatieve oplossingen bedenken zodat de persoon weer zelfstandig zijn dingen kan doen. Thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd. Op YouTube vind je diverse informatieve filmpjes over Ergotherapie bij Zuyd Hogeschool.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek