Skip to Main Content

Logopedie: Home

Over deze LibGuide

Welkom op de LibGuide voor de opleiding Logopedie. Mijn naam is Danny Brassé en ik werk als informatieprofessional bij Zuyd Bibliotheek. In deze LibGuide vind je een overzicht van diverse informatiebronnen die relevant zijn voor de opleiding Logopedie. Er zijn verschillende soorten digitale bronnen: e-boeken, e-journals, databanken, zoekmachines, portals en websites. De meeste bronnen zijn openbaar toegankelijk. Databanken en e-journals met een licentie vereisen toegang met je Zuyd-account. Daarnaast hebben we als Zuyd Bibliotheek ook een fysieke locatie op Nieuw Eyckholt. Er is een mooie collectie boeken, tijdschriften en vakbladen die geleend kunnen worden. Ook is er véél ruimte om te studeren. 

Voor degenen die zich afvragen wat een informatieprofessional doet. Ik ben de contactpersoon vanuit de bibliotheek voor de opleiding Logopedie. Het is een ondersteunende functie, zowel voor de docenten als de studenten. Een informatieprofessional weet op welke manier je belangrijke en betrouwbare informatie kunt vinden. Ik ken veel databanken en weet hoe ze werken. Dit proberen ik in lessen over te brengen, zodat de docenten en studenten informatievaardigheid gaan beheersen. Ook kan de docent of student op individuele basis contact opnemen met de informatieprofessional. Daarnaast beheer ik de collectie, die is aangeschaft voor de opleiding Logopedie. Mocht je verzoeken hebben ten aanzien van die collectie dan hoor ik het graag.

Wat is logopedie?

Bekijk onderstaande video om een beeld te krijgen van wat logopedie precies inhoudt. 

InfoClip: Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt

Bekijk onderstaande InfoClip om een volledig beeld te krijgen van de dienstverlening van Zuyd Bibliotheek, locatie Nieuw Eyckholt.

Website Zuyd Bibliotheek

Bezoek de website van Zuyd Bibliotheek voor meer informatie over auteursrecht, praktijkgericht onderzoek en informatievaardigheden en om snel en gemakkelijk toegang te krijgen tot de catalogus van Zuyd Bibliotheek, de DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) en de diverse databanken waarop Zuyd een licentie heeft.

Doorzoek informatiebronnen Zuyd (DiZ)

De DiZ (Doorzoek informatiebronnen Zuyd) is de zoekmachine van Zuyd Bibliotheek, waarmee je via één zoekbalk zowel de bibliotheekcatalogus als een groot aantal databanken in één keer kunt doorzoeken.

Ben je off-campus, dan moet je inloggen met je Zuyd-account.

InfoClip: Library Access

Direct toegang tot FullText artikelen en publicaties. Werkt ook in Scholar! Installeer de extensie!

Library Access is een extensie (uitbreiding) voor je webbrowser. Deze werkt op de achtergrond en kijkt mee bij je zoekopdrachten. Als je een artikel tegenkomt waar de bibliotheek een abonnement op heeft word je direct naar het inlogscherm van de hogeschool gestuurd. Na inloggen krijg je het volledige artikel te zien. Ook geeft Library Access links naar beschikbare informatie in andere databanken.

Met Library Access heb je dus overal toegang; thuis of op je stageplek en geef je een boost aan je onderzoek met waardevolle wetenschappelijke publicaties. De tool is beschikbaar voor Google Chrome, Safari, Opera en Firefox.

Download de tool op de website van de bibliotheek.

Module: Kennismaken met Zuyd Bibliotheek

Welkom bij de module Kennismaken met Zuyd BibliotheekDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden. De studietijd is ongeveer 20 minuten.

Leerdoelen:

Na deze module te hebben voltooid, ben je op de hoogte van:

  • de locaties en openingstijden van Zuyd Bibliotheek
  • de inhoud van de bibliotheekwebsite (https://bibliotheek.zuyd.nl)
  • de leenmogelijkheden van Zuyd Bibliotheek
  • de off-campus toegang tot digitale informatie (thuistoegang)
  • de diverse zoekmogelijkheden in de bibliotheekcollecties

Nieuw in de collectie van Zuyd Bibliotheek

Ze kunnen het niet zeggen: Over autonomie en afhankelijkheid in de alledaagse ondersteuning aan mensen met EVB+ (van Geertje van der Geest)

Praktisch moet de werker er voortdurend op uit zijn, relationele veiligheid bieden, bereid zijn om met respect voor kwetsbaarheid iemands mogelijkheden te verkennen en grenzen te verleggen, en daar in de organisatie ruimte en steun voor krijgen. Theoretisch is er behoefte aan een ander begrippenapparaat, een bijgesteld idee wat goede professionaliteit is en vooral: meer hoogachting voor de kennis en kunde van practici. En het kwaliteitsdenken moet zich breder oriënteren. Dit herziene denken over autonomie is zeker ook betekenisvol voor de (bijzondere) jeugdzorg, de ggz en psychiatrie en bijvoorbeeld in de zorg voor mensen met dementie, NAH of die zich anderszins moeilijk verstaanbaar maken.

Plaatsingscode: 326 Gees

Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (van Struiksma, van der Leij en Viejra)

Diagnostiek van technisch lezen en aanvankelijk spellen (DTLAS) beschrijft een procedure voor individueel didactisch onderzoek bij leerlingen met problemen met technisch lezen. Deze elfde druk is gebaseerd op de laatste versies van de Drie-Minuten-Toets (DMT), de AVI-toetskaarten en het PI-dictee. Daarnaast wordt de indicatie voor de inzet van DTLAS na het LVS en de route naar de diverse ondersteuningsniveaus verder uitgewerkt. Ook wordt in deze druk aandacht besteed aan de relatie behandelaar-leerling. Een verwijzing naar de actuele online scoreformulieren is opgenomen in het colofon van het boek.

Plaatsingscode: 475.26 Stru

Groene planeet, groene zorg: Jouw impact als zorgprofessional (van Jurjen Luykx, Juliette Mattijsen en Diederik Gommers en Evelyn Brakema)

Dit boek neemt je op een optimistische manier mee in de begrippen ‘Planetary Health’ en duurzame zorg. Of je nu zelf in de zorg werkt of niet, of je al achtergrondkennis hebt of niet: in enkele uurtjes lezen ben je bijgepraat over de laatste stand van zaken om de milieuvoetafdruk van de zorg te verlagen. Het boek biedt de meest up-to-date achtergrondinformatie zowel als concrete tips voor op de werkvloer: over CO2, circulariteit, gedragsverandering, medicatie en nog veel meer. 

Plaatsingscode: 601.5 Groe
(Klik HIER voor het E-boek)

Mindfulness-Based Therapy for Managing Fatigue: Supporting People with ME/CFS, Fibromyalgia and Long Covid (van Fiona McKenchnie)

Gebaseerd op een Mindfulness-based Cognitive Therapy programma van 8 weken, richt deze gids zich op de toenemende behoefte aan aangepaste mindfulness in de behandeling van ME/cvs, fibromyalgie, Long Covid en andere chronische vermoeidheidsaandoeningen. Met behulp van de huidige inzichten en theoretische benaderingen van Long Covid en ME/cvs, laat dit boek beoefenaars begrijpen hoe ze hun lessen kunnen aanpassen om tegemoet te komen aan patiënten met specifieke behoeften en uitdagingen, met inbegrip van aanpassingen voor hersenmist, benaderingen van rust, beweging, dagelijkse activiteit en begeleidende moeilijke gedachten en emoties. 

Plaatsingscode: 606.12 Mcke
(Klik HIER voor het E-boek)

Nature-Based Allied Health Practice: Creative and Evidence-Based Strategies (van Amy Wagenfeld en Shannon Marder)

Deze op feiten gebaseerde en toegankelijke gids laat gemakkelijk uitvoerbare, creatieve, beproefde strategieën zien om de natuur in therapie te brengen. Het bevat eenvoudige en leuke kant-en-klare ideeën voor activiteiten. Met de levensloop als kader benadrukken de auteurs de impact van de natuur in elke fase van de menselijke ontwikkeling. Er zijn hulpmiddelen opgenomen om te beoordelen of een programma klaar is om de natuur te integreren, plannen te maken om de therapie naar buiten te brengen (of naar binnen te halen) en de impact te evalueren die het zou kunnen hebben voor patiënten of cliënten. 

Plaatsingscode: 611.2 Wage
(Klik HIER voor het E-boek)

Clinical Decision Making in Fluency Disorders (van Walter Manning en Anthony DiLollo)

Dit boek is ontworpen voor afgestudeerde studenten die beginnen aan hun eerste diepgaande ervaring op het gebied van stotterstoornissen, maar ook voor professionele clinici die hun kennis van dit specialisme uitbreiden. De tekst richt zich niet alleen op het effectief omgaan met stotteren, maar ook op het therapeutische traject door het beschrijven van doelen, principes en technieken voor assessment counseling en continu management. Deze tekst biedt klinische inzichten om mensen die stotteren te helpen met hun vermogen om te communiceren en hun kwaliteit van leven te verbeteren.

Plaatsingscode: 612.62 Mann

Articulatie: Een beknopt theoretisch en praktisch overzicht voor de logopedische behandeling van kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen (van Willy Dijkstra-Buitendijk & Lenie van den Engel-Hoek)

De derde druk van dit boek komt met een USB-card vol filmpjes en bestanden. Met alle nieuwe terminologie (voor Nederland en Vlaanderen). Met recente ontwikkelingen over diagnostiek en behandeling voor de verschillende vormen van spraakontwikkelingsstoornissen/spraakklankstoornissen. Gecombineerd met praktische informatie over werkvormen voor de verschillende therapieën.

Plaatsingscode: 612.621 Dijks

Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen: Een leidraad voor logopedisten en andere hulpverleners in de gezondheidszorg (van Sandra de Groot, Marjo van Gerven, Leenke van Haaften, Karen van Hulst, Marloes Lagarde, Saskia Scholten en Lenie van den Engel-Hoek)

Op basis van toegenomen kennis en ervaring is dit boek geheel herzien en geeft het een leidraad voor het herkennen en begeleiden van de problemen met eten, drinken en/of slikken. In het boek komen de volgende onderwerpen aan bod: de normale ontwikkeling van eten, drinken en slikken, principes van motorisch leren en ouderbegeleiding; de verschillende eet-, drink- en slikvaardigheden; de begeleiding van specifieke groepen kinderen met eet-, drink- en slikproblemen.

Plaatsingscode: 612.631 Eet
(Klik HIER voor het E-boek)

Nieuwe artikelen uit journals

Wirkung von Bewegungsübungen auf Funktionsfähigkeit und Lebensqualität

Lesen Sie den vollständigen Artikel auf neuroreha.

SMARTGAIT: KI-basierte Ganganalyse aus Smartphone-Videoaufnahmen in der Neurorehabilitation

Die Wiederherstellung der Gehfähigkeit ist ein zentrales Ziel in der Rehabilitation von Patientinnen und Patienten mit neurologischen Erkrankungen. Die Bandbreite der neurologisch bedingten Gangstörungen reicht von leichten Unsicherheiten beim Gehen bis hin zu schwerwiegenden Beeinträchtigungen, die auch das Sturzrisiko deutlich erhöhen. Neben klinischen Gehtests bringt die technologiebasierte Ganganalyse wichtige Vorteile ein. Jedoch wird der Gang aufgrund des damit verbundenen Mehraufwands nur selten mit technologiebasierten Systemen analysiert. Einfachere Alternativen werden benötigt, die kostengünstiger, mobiler und benutzerfreundlicher sind und beispielsweise mit dem Smartphone erfolgen können.

Lesen Sie den vollständigen Artikel auf neuroreha.

'Ook oudere kinderen kunnen nog leren'

Rob Zwitserlood, senior onderzoeker bij het Lectoraat Logopedie, is sinds oktober met pensioen. Tijdens zijn veertig jaar gedurende carriere heeft hij veel betekend voor het vak, als logopedist, ambulant begeleider, onderzoeker en docent. We kennen hem vooral dankzij de ontwikkeling van de methode MetaTaal en zijn bijdrage aan het project Bouke Bouwt.

Lees het volledige artikel op NVLF.

10 jaar leerstoel Logopediewetenschap

Tien jaar lang bekleedde Ellen Gerrits aan de Universiteit Utrecht de leerstoel Logopediewetenschap, gefinancieerd door de NVLF. We kijken met haar terug op deze periode - en werpen een voorzichtige blik op de toekomst.

Lees het volledige artikel op NVLF.

LITMUS-NL: online taaltesten voor meertalige kinderen

Het is voor logopedisten een uitdaging om een taalontwikkelingsstoornis (TOS) bij meertalige kinderen op een betrouwbare manier te identificeren. Dit komt doordat de talige kenmerken van TOS kunnen lijken op kenmerken van een blootstellingsachterstand door onvoldoende taalaanbod (Paradis, 2010). Het gevolg hiervan kan misdiagnose zijn, waardoor kinderen niet de hulp krijgen die ze nodig hebben (Grimm & Schultz, 2014). De laatste jaren heeft veel onderzoek zich gericht op het verbeteren van de diagnosestelling van TOS bij meertalige kinderen (zie bijvoorbeeld Boerma & Blom, 2017). Er zijn nieuwe testen ontwikkeld, waaronder de Language Impairment Testing in Multilingual Settings (LITMUS) testen (Armon-Lotem en collega's, 2015). Een aantal van deze testen is vertaald naar het Nederlands, onderzocht in de Nederlandse context en gebundeld als testbatterij in een online testomgeving: LITMUS-NL.

Netwerkkaart onderzoekers: Alle logopedieonderzoekers op een rij

Er wordt in Nederland heel veel onderzoek gedaan binnen het vakgebied logopedie. Maar onderzoekers en logopedisten weten lang niet altijd welk onderzoek is gedaan en wie welke expetise heeft. Daarom is er nu de netwerkkaart, met daarop een overzicht van onderzoekers, hun expertise en hun contactgegevens. Zodat iedereen elkaar makkelijk kan vinden.

Lees het volledige artikel op NVLF.

Was heißt denn „schraffieren“? Erfassung von Wortlernstrategien bei Grundschulkindern

In die Lehrpläne und Bildungsstandards für die Grundschule hat die Forderung nach der Unterstützung selbstregulierten Lernens und der Vermittlung von Lernstrategien bereits seit einigen Jahren Eingang gefunden (MSB 2021). Neben allgemeinen, fächerübergreifenden Lernstrategien, zum Beispiel zur Planung und Organisation des eigenen Lernprozesses, werden Strategien auch fächerspezifisch vermittelt (z. B. Rechen- oder Leseverständnisstrategien). Auch in sprachheilpädagogischen sowie sprachtherapeutischen Kontexten erfährt die Vermittlung von Strategien zur Förderung sprachlicher oder schriftsprachlicher Kompetenzen eine zunehmende Bedeutung (z. B. Motsch et al. 2022, Riehemann 2021, Laßmann/Ulrich 2020, Mayer/Marks 2020). Um erfassen zu können, ob und in welchem Umfang Kinder und Jugendliche bereits hilfreiche Strategien einsetzen, ob sie ggf. stattdessen von wenig zielführenden, kompensatorischen Strategien Gebrauch machen, und in welcher Situation sie welche Handlungsmöglichkeiten bevorzugen, bietet sich eine gezielte diagnostische Erfassung von Quantität und Qualität des kindlichen Strategiegebrauchs an. In diesem Beitrag werden Möglichkeiten vorgestellt, Wortlernstrategien bei Kindern im Grundschulalter erfassen zu können.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Sprachliche Fähigkeiten bei Kindern mit psychischen Auffälligkeiten (SpAu-Ki) – Vorstellung eines interdisziplinären Forschungsprojektes

Komorbiditäten zwischen sprachlichen und externalisierenden sowie internalisierenden Auffälligkeiten sind international gut belegt. Unklar bleiben u. a. die spezifischenZusammenhänge zwischen Subkomponenten wie rezeptiven und produktiven Fähigkeiten und Symptomen einzelner Störungsbilder wie Aufmerksamkeitsdefizitstörungen oder Störungen des Sozialverhaltens. Der Beitrag stellt ein interdisziplinäres Forschungs-› projekt vor, das an der Universität zu Köln und der Universität Duisburg-Essen in Kooperation mit der LMU München durchgeführt wird und in dem Forschende aus den Förderschwerpunkten Sprache und emotional-soziale Entwicklung zusammenarbeiten.Er dient darüber hinaus auch als fachliche Grundlage für die folgenden praxisorientierten Beiträge vom III. Münchner Fachtag für Sprachheilpädagogik und Sprachtherapie

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Der dosierte Kontrollverlust als Instrument zum Umgang mit sozial-emotionalen Schwierigkeiten in der Sprachtherapie

Im vorliegenden Beitrag werden einleitend einige theoretische Ausführungen zum Begriff Kontrolle und Kontrollverlust skizziert und in Beziehung zu Sprachstörungen gebracht. Anschließend wird anhand von zwei Beispielen aus der Bezugspersonenarbeit bei Stottern und bei Aphasie das Konstrukt des dosierten Kontrollverlusts beschrieben und dessen Potential in der Beratung dargestellt. Dabei geht es im Kern um das Erlebbarmachen der Sprachstörung mit deren Auswirkungen auf sozialemotionalerEbene für die Bezugspersonen. Im dritten Teil werden ebenfalls durch Praxisbeispiele die Möglichkeiten des dosierten Kontrollverlusts bei der Motivationsförderung in der Sprachtherapie und der Beziehungsgestaltung zwischen Klient*in und Therapeut*in illustriert. Sowohl für die Arbeit mit Bezugspersonen als auch für die Motivationsförderung und Beziehungsgestaltung werden kompakte Ablaufpläne zum Einsatz des dosierten Kontrollverlusts vorgestellt und diskutiert. Der Beitrag schließt mit einem kurzen Ausblick auf die Notwendigkeit einer empirischen Überprüfung der Technik des dosiertenKontrollverlusts

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Wie Sprachtherapie bei Kindern mit besonderem Verhalten gelingen kann: Vorstellung der ganzheitlichen Arbeitsweise in der Frühförderung unter Berücksichtigung des kindlichen Systems

Im Rahmen des vorliegenden Artikels wird anhand des in der Frühförderung beachteten ganzheitlichen Ansatzes beispielhaft beschrieben, wie Sprachtherapie für Kinder mit besonderen Verhaltensweisen erfolgreich gestaltet werden kann. Die Autorinnen betonen die Notwendigkeit einer interdisziplinären Herangehensweise, um den komplexen Förderbedarf dieser Kinder zu decken, der oft mehrere Entwicklungsbereiche umfasst,einschließlich Sprache, emotional-sozialer Fähigkeiten und motorischer Entwicklung. Basierend auf dem Modell der Entwicklungszusammenhänge nach Guralnick (2011) wird verdeutlicht, dass eine effektive Therapie nicht nur die Symptome adressiert, › sondern auch das Umfeld des Kindes, einschließlich familiärer Ressourcen und der Eltern-Kind-Interaktionen, berücksichtigt. Ein Fallbeispiel verdeutlicht die praktische Anwendung dieses Modells und zeigt, wie eine integrierte Unterstützung auf verschiedenenEbenen – von der sprachtherapeutischen Intervention bis hin zur Stärkung elterlicher Kompetenzen – zur Förderung der kindlichen Entwicklung beiträgt. Der Artikel hebt hervor, dass die Sprachtherapie dann gelingen kann, wenn durch eine enge Zusammenarbeitzwischen Therapeuten, Eltern und dem erweiterten Hilfesystem eine ganzheitliche Förderung stattfindet und so eine soziale Partizipation des Kindes ermöglicht wird

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Förderung pragmatischer Fähigkeiten im Unterricht

Kinder im Grundschulalter verfügen üblicherweise bereits über ein fundiertes Repertoire an pragmatischen Kompetenzen in den Bereichen Kommunikation und Kontextverhalten.Wenn sich jedoch Auffälligkeiten in der sozialen Interaktion mit Gleichaltrigen oder Erwachsenen zeigen, kann durch eine gezielte Förderung pragmatischer Fähigkeiten das Risiko wiederholter Konflikte oder gar Ablehnung durch Andere minimiert werden. Unter Berücksichtigung der jeweiligen sprachlichen Beeinträchtigung wie beispielsweise lexikalischen oder syntaktisch- morphologischen Störungen, kann im Rahmen des Unterrichts pragmatisches Wissen schrittweise vermittelt werden und das Klassenzimmer kann einen geschützten Raum für dessen Anwendung bzw. Erprobung bieten.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Impulse für die Sprachheilpädagogik und Sprachtherapie aus dem Förderschwerpunkt emotionale und soziale Entwicklung: Eine interdisziplinäre Annäherung am Beispiel kindlicher Emotionen

Die Untersuchung der Komorbiditäten emotional-sozialer und sprachlicher Auffälligkeiten sowie der dabei angenommenen Wirkungszusammenhänge ist ein noch relativ junges Forschungsfeld, das noch nicht hinlänglich bearbeitet wurde. Bereits jetzt belegen jedoch zahlreiche Untersuchungen, dass ein hoher Anteil an Kindern mit Sprachentwicklungsstörung (SES) emotional-soziale Auffälligkeiten zeigt. Dieseemotional-sozialen Auffälligkeiten haben nicht nur Auswirkungen auf die Gesamtentwicklung betroffener Kinder, sondern können auch die sprachtherapeutische Intervention beeinflussen. Ein besseres Verständnis der emotional-sozialen Entwicklungund größere Handlungskompetenz im Umgang mit psychischen Auffälligkeiten könnten daher für Sprachheilpädagog*innen und Sprachtherapeut*innen von enormer Bedeutung sein, um im Förder- bzw. Therapiesetting beide Entwicklungsbereiche miteinander verknüpft bearbeiten zu können. Der nachfolgende Artikel fasst den Workshop „Impulse für Sprachheilpädagogik und Sprachtherapie aus dem Förderschwerpunkt emotionale undsoziale Entwicklung: eine interdisziplinäre Annäherung am Beispiel kindlicher Emotionen“ des III. Münchner Fachtags Sprache des Lehrstuhls für Sprachheilpädagogik der LMU München zusammen. Ziel des Workshops war es, ausgehend von Kernprinzipien derpädagogischen Haltung des Förderschwerpunkts emotionalsoziale Entwicklung (esE) und Wissen über emotionale Schlüsselfertigkeiten, Ideen zu sammeln, wie emotional-soziale Förderinhalte in sprachtherapeutische Interventionen integriert werden können.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Sprachtherapeutische Handlungsmöglichkeiten mit Unterstützter Kommunikation bei jungen Menschen mit sprachlich-kommunikativen Auffälligkeiten und besonderem Verhalten

Junge Menschen mit sprachlich-kommunikativen Auffälligkeiten und besonderem Verhalten zeigen meist kognitive und emotionale Besonderheiten sowie eine andereWahrnehmung. Dieses besondere Verhalten bereitet den Kommunikationspartner*innen immer wieder Probleme (Elvén 2017). Viele therapeutische und pädagogische Maßnahmen greifen nicht. Eine kommunikationsorientierte Sprachtherapie braucht mehr als die klassischen sprachtherapeutischen Konzepte. Sie nutzt Methoden der Unterstützten Kommunikation und besondere Umgangsformen, um eine erfolgreiche Kommunikation für alle am Kommunikationsprozess beteiligten Personen zu ermöglichen.

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Kinder mit Autismus-Spektrum-Störung kompetent behandeln und begleiten. Ein Überblick über verschiedene methodische Ansätze

Welche Faktoren eine nachhaltige Intervention mit Unterstützter Kommunikation (UK) im Alltag gewährleisten ist noch nicht hinreichend geklärt. Forschungsergebnisse legennahe, dass Bedingungen im Kind selbst, in der kommunikativen Umwelt, im UK-Modus bzw. in der Kommunikationshilfe, in der angewandten Vermittlungsstrategie und im Einbezug der Bezugspersonen relevanten Einfluss auf das Gelingen der Kommunikationin der Familie haben. Auch das bio-psycho-soziale Modell der Weltgesundheits-organisation (WHO) zeigt deutlich, dass für eine erfolgreiche Kommunikation nicht nur das Kind selbst, sondern auch sein soziales Umfeld miteinbezogen werden muss. DamitKinder im Autismus-Spektrum (AS) mit Einschränkungen der Lautsprachentwicklungzu kompetenten Kommunikator*innen werden können, sind also kompetente Kommunikationspartner*innen (KP) unabdingbar.Die pädagogisch-therapeutische Entscheidungsfindung hinsichtlich des Einsatzes alternativer Kommunikationswege wird v. a. bei › Kindern, die auf besondere Verhaltensweisen zurückgreifen, als interdisziplinäre Herausforderung erlebt. Hinzu kommt, dass der Alltagstransfer von Fachkräften und Familien als große Hürdebeschrieben wird.What works for whom and why? Diese Frage treibt Praktiker* innen und Forschende auf dem Gebiet der Sprachtherapie und Kommunikationsförderung mit Familien aus dem AS um. Die Komplexität einer kompetenten und nachhaltigen Begleitung ergibt sich daraus, dass neben dem Fokus auf die Autismus-spezifischen und individuellen Voraussetzungen des Kindes auch individuell passende, wirksame Anleitungsmethoden für KP zum Einsatzkommen müssen.Nach einem Überblick über Partnerstrategien thematisiert der vorliegende Artikel , welche Begleitung KP benötigen, um UK nachhaltig zu Hause einsetzen zu können Der Beitrag hat das Ziel, einen Anstoß zu geben, eine/ein kompetente/r KP für Kinder imAutismus-Spektrum zu werden – Herausforderung angenommen!

Lees het volledige artikel op Sprachförderung und Sprachtherapie.

Stel je vraag

► Stel je vraag aan Danny Brassé

Danny Brassé
danny.brasse@zuyd.nl
045-4006032
Informatieprofessional en Embedded Librarian ​Logopedie

Nieuw: Module "Hoe herken je nepnieuws?"

Welkom bij de module Hoe herken je nepnieuwsDeze module is onderdeel van de leerlijn Informatievaardigheden.

In deze module ga je onderzoeken hoe nepnieuws en desinformatie kunnen worden herkend en weerlegd. We doen dit aan de hand van verschillende informatiebronnen, zoals krantenberichten, beeld en geluid (waaronder deepfakes), grafieken, sociale media en websites. Door deze bronnen te analyseren, krijg je inzicht in de technieken die worden gebruikt om misleidende informatie te creëren en verspreiden, en ontwikkel je vaardigheden om kritisch en bewust om te gaan met informatie. De module wordt afgerond met een korte quiz waarmee je jezelf kunt testen.

Evenementenagenda

Meer informatie volgt.

www.zuyd.nl | Disclaimer | Over Zuyd Bibliotheek